Sposób na szaszłyk

Ekskluzywny kurczak

Tym razem szaszłyk z kurczaka w wersji “na bogato”. Podstawą jest dobrze pokrojona i  rozbita pierś z kurczaka lub jeszcze lepiej z indyka, którą owiniemy wcześniej przygotowany szaszłyk.
Nadzienie dowolne. Im bardziej kolorowo - tym lepiej.

Do wykonania potrzebne są:
- pierś kurczaka
- szpatułki do szaszłyków
- pieczarki, ananas, kolorowa papryka, cebula, winogron
- chudy boczek

1. Boczek kroimy w grubą kostkę.

2. Na szpatułkę nadziewamy przygotowane elementy szaszłyka - paprykę, ananasa boczek, pieczarkę, winogron. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.

3. Pierś z kurczaka kroimy jak na kotlety. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa, oprószamy papryką słodką, przyprawą do kurczaka, pieprzem - do smaku.

4. Gotowymi plastrami owijamy szaszłyk (możemy pospinać wykałaczkami - które przed podaniem należy wyciągnąć).

5. Panierujemy podobnie jak kotlety - czyli w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu.

6. Po ostudzeniu wyciągamy szpatułkę i przekrawamy wzdłuż na pół.
Podajemy np. z sałatką grecką i “Gargamelkami”.

Tagi: , , , , , , , , , ,

One Response to “Sposób na szaszłyk”

  1. today sponge review Says:

    Oh..wonderfull post and great information …will have a try all the tips..thanks…

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress