“Gargamelki” - czyli co zamiast frytek

Pomysł na przekąskę z ziemniaków

Bardzo dobry i tani przepis, tym bardziej jeśli na obiad podajemy kluski śląskie. Gargamelki smażone na głębokim tłuszczu możemy podawać z mięsami i surówkami do dań na ciepło.
Dlaczego taka nazwa? Z uwagi na ich fakturę. Im bardziej poszarpane będzie ciasto tym lepiej.

Sposób przygotowania klusek

Do wykonania potrzebne są:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 2-3 jajka
  • sól

Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę wystudzić, połączyć z mąką ziemniaczaną, dodać jajka, sól i wyrobić ciasto.  Rękami formować małe kulki z wgłębieniem.
Gotowe kluski wrzucamy do gotującej się, posolonej wody. Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy przez 3-4 minuty.

Na obiad robimy kluski śląskie - z połowy porcji, a na kolację - “Gargamelki”.
Odstawione do lodówki ciasto rolujemy i z gotowego wałka odrywamy kawałki po ok.3cm. (tak jak na zdjęciu). Wrzucamy na głęboki, rozgrzany tłuszcz i smażymy aż do zarumienienia.

Podajemy jak frytki z solą i ketchupem - lub jako dodatek do dań mięsnych - zamiast ziemniaków lub tradycyjnych frytek.

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress