Kurczaki z pastą jajeczną

Podawanie jajek

Jedna z propozycji podawania pasty jajecznej - na ostro z chrzanem i musztardą. Kurczakom można dorobić skrzydełka z sera, plastrów ogórka lub rzodkiewki. Przekąska jest bardzo łatwa do zrobienia i rewelacyjnie dekoruje wielkanocny stół.

Do wykonania potrzebne są:
- jajka|
- kawałek czerwonej papryki  (może byś świeża, równie dobrze nadaje się konserwowa)
- zielona pietruszka
- żółty ser, ogórek, rzodkiewka - na skrzydełka

Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu kroimy wzdłuż i wyciągamy żółtka, które wykorzystamy do zrobienia pasty jajecznej.

Pasta jajeczna
Jedno jajko ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy żółtka jajek (można je zetrzeć lub rozgnieść widelcem). Chrzan i musztardę dawkujemy w zależności od ilości przygotowanych “łódeczek”. Na 4 jajka proszę dodać na początek po łyżce chrzanu i połowie łyżki musztardy, doprawić solą i pieprzem - wymieszać i spróbować. Jeśli pasta jest mdła - doprawić chrzanem.

Pastę za pomocą łyżki układamy w połówkach jaj - tworząc delikatny kopczyk.
Z czerwonej papryki wycinamy trójkąty (dzioby) i grzebienie.
Oczy wydłubujemy w oliwce za pomocą rurki do napojów (oczywiście najbardziej atrakcyjne będą z czarnych oliwek). Można je również zrobić z kwadracików rzodkiewki, ogórka, papryki.
W żółtym serze za pomocą małego kieliszka wycinamy okrąg, który przecinamy na pół - skrzydła.
Dekorujemy ogonkiem - zieloną pietruszką lub świeżym koperkiem.

Jeśli nie chce się Państwu wycinać grzebieni - otrzymacie kurki.

Tagi: , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress