Śledzie “po japońsku”

Jak dekorować śledzie

Kluczem do zrobienia tej smacznej przekąski są śledzie solone. Najlepiej nadają się matiasy, które przed podaniem należy wymoczyć w mleku (ok.2 godzin). Jeśli nie posiadamy “szprycy” do dekorowania potraw, równie dobrze nadaje się woreczek foliowy - z naciętym brzegiem.

Do wykonania potrzebne są:
5-6 sztuk śledzi
5-6 jajek
majonez
przyprawy: czerwona słodka papryka, pietruszka, sól, pieprz

Sałatka “pod śledzie”:
0,5kg cebuli
puszka groszku
majonez
ocet, sól, pieprz, cukier

Sposób wykonania sałatki:
Cebulę kroimy w drobne półkrążki. Zalewamy wrzątkiem, solimy, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę octu. Zostawiamy na ok. 15 minut. Cebulę wyciskamy, dodajemy puszkę groszku i majonez.
Przygotowanie śledzi:

Gotowe matiasy moczymy ok. 2 godzin w mleku. Odsączamy doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.

Sałatkę układamy w kopczyki na półmisku.Na sałatce kładziemy ugotowane na twardo jajka (ścięte od spodu).

Wokół jajek owijamy wcześniej przygotowane śledzie.


Za pomocą szprycy dekorujemy jajka majonezem. Delikatnie obsypujemy słodką, czerwoną papryką i dekorujemy według uznania.

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Śledzie “po japońsku””

  1. sisi Says:

    Pychota, szkoda, że majonez taki tuczący

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress