Baranek na Wielkanoc

Sposób na jajka

Przyjaciel wielkanocnego zajączka - baranek. Tym razem wykonany z jajek.
Zakręcone rogi można zrobić na kilka sposobów - ja prezentuje dwa. Jeśli na baranku gęstym majonezem (np. dekoracyjnym) narysujemy za pomocą mini-szprycy ślimaczki imitujące wełnę poza walorami dekoracyjnymi stanie się również świetnym sposobem na podanie “jajek w majonezie”

Do wykonania potrzebne są:
- jajko kurze
- jajko przepiórcze
- czarna oliwka
- rurka do napojów
- wykałaczka
- kawałek ogórka lub szczypiorek na rogi

Sposób wykonania:
1. Jajka gotujemy na twardo. Z większego odcinamy kawałek spodu - będzie stabilnie się trzymać.

2. Za pomocą wykałaczki łączymy jajka jak na zdjęciu poniżej.

3. Dokładnie tak samo jak w przypadku zajączka wycinamy oczy z oliwki. Z ogórka wycinamy spiralkę, którą kładziemy w miejscu zakręconych rogów. Można również na połowę wykałaczki nakręcić mocno szczypiorek i wbić w głowę baranka. Dekorujemy majonezem i zieloną sałatą.

Inne ozdoby i przekąski na Wielkanoc:

“Jaja” Wielkanocne


Wielkanocna kura z kurczakami

Kurczak z owoców


Baranki z kalafiora

Babka z galaretki

Tagi: , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Baranek na Wielkanoc”

  1. taka Says:

    ja tak zrobie. mam jajka przepiorcze i kurze. sprobuje zrobic baranka ale z majonezem, moze sie uda…

  2. wysiega Says:

    dziekuje za baranka, mozna go oblac po prostu majonezem? bo nie mam czasu na wielkanocne ozdoby?

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress