Wielkanocny zajączek

Dekoracja z jajek

Kolejny “zwierzak”, który idealnie nada się do dekoracji świątecznego stołu. Zajączek jest całkowicie jadalny, a jego wykonanie trwa naprawdę niedługo. Idealnie będzie się komponował z innymi wielkanocnymi “stworkami”.
Polecam przygotowywać ozdobę wraz z dziećmi.

Do wykonania potrzebne są:
- jajko kurze
- jajko przepiórcze
- szczypiorek
- biała rzodkiew lub rzodkiewka
- czarna oliwka
- kawałek marchewki lub czerwonej papryki
- wykałaczka

Sposób wykonania:
1. Jajka gotujemy na twardo (z niewielką ilością soli). W jajku przepiórczym - głowie za pomocą rurki do napojów (tak jak w przepisie na biedronki) wycinamy oczy. Nacinamy miejsce na nos, w które wkładamy kawałek marchewkę. Szczypiorek kroimy na ok. 1cm kawałki i wkładamy jako wąsy.

2. Z białej rzodkwi lub rzodkiewki (biała część) wycinamy uszy zajączka.


3. Całość łączymy za pomocą wykałaczki z jajkiem kurzym. Oczywiście od spodu jajko przecinamy, żeby dekoracja stabilnie się trzymała.

4. Dekorujemy zieloną sałatą.

Inne ozdoby i przekąski na Wielkanoc:

“Jaja” Wielkanocne


Wielkanocna kura z kurczakami

Kurczak z owoców


Baranki z kalafiora

Babka z galaretki

Tagi: , , , , , , , ,

3 Responses to “Wielkanocny zajączek”

  1. paola Says:

    ekstra strona

  2. paola Says:

    it is cool

  3. Janelle Says:

    Thninikg like that is really amazing

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress