Dział January, 2015

Jogurtowe babeczki - kwiatki i rabatki

Thursday, January 22nd, 2015

 

Słodki deser dla małych księżniczek

Możemy upiec dowolne babeczki - cytrynowe, czekoladowe, czy waniliowe. Ja postawiłam na jogurtowe, chociaż w kolejnym wydaniu z pewnością po upieczeniu napełnię je lekko kwaśnymi powidłami - aby przełamać słodycz masy cukrowej.
Masa cukrowa, zwana również lukrem plastycznym idealnie nadaje się do formowania, wycinania i obkładania gotowych wypieków. Niestety nie ma wielu walorów smakowych - to w zasadzie sam cukier puder.
Lukier plastyczny można kupić lub wykonać go własnoręcznie.

Piernikowe cake pops - bez patyczków

Sunday, January 18th, 2015

 

Ciasteczka z niespodzianką
Aby było poprawnie - urocze czekoladowo-piernikowe ludziki moja rodzina nazwała “Pijany Afroamerykanin” ;)
Pomysł na to co szybko zrobić z zeschniętym piernikiem.
W wersji dla dorosłych z rumem.

Sałatka - Wieniec Bożonarodzeniowy

Friday, January 2nd, 2015

 

To sałatka w wersji “Fitt”. Bez majonezu i kalorycznych składników.
Nowe, efektowne wydanie Caprese.
Pomidorki koktajlowe, ser mozzarella w kulkach i zielenina (u mnie była to sałata i szpinak typu “baby”).

Serowe kulki w panierkach

Thursday, January 1st, 2015

 

Przekąska dla każdego lubiącego sery

Tym razem do przepisu podeszłam bardzo zachowawczo. Jako, że znajomi nie przepadają za serami z kolorową pleśnią postawiłam na tradycyjne połączenie: ser feta, ser Gouda i twarożek.
Białe sery łączymy z poprzednio startym (na najmniejszych oczkach) żółtym. Panierujemy według uznania - w czerwone, słodkiej papryce, curry, czy ziołach prowansalskich - kto co lubi.


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress