Dział June, 2009

Śledzie “po japońsku”

Saturday, June 27th, 2009

Jak dekorować śledzie

Kluczem do zrobienia tej smacznej przekąski są śledzie solone. Najlepiej nadają się matiasy, które przed podaniem należy wymoczyć w mleku (ok.2 godzin). Jeśli nie posiadamy “szprycy” do dekorowania potraw, równie dobrze nadaje się woreczek foliowy - z naciętym brzegiem.

Zielona sałatka z porem

Thursday, June 25th, 2009

Kwaskowata sałatka  z majonezem

Kolejna propozycja sałatki z majonezem, która sprawdza się na każdym przyjęciu.
Zamiast pieczarek w zalewie można dodać świeże, po uprzednim obgotowaniu.

Owocowe szaszłyki

Tuesday, June 16th, 2009

Dekoracja z ananasem w roli głównej

Bardzo efektowna, mało pracochłonna, jak i również w sezonie bardzo tania ozdoba stołu. Idealnie nadaje się na przyjęcia dla dzieci. Oczywiście można do zrobienia tej  jadalnej “dekoracji” wykorzystać swoje ulubione owoce - ważne aby stabilnie trzymały się na drewnianych wykałaczkach.
Nie polecam jedynie jabłek i bananów (szybko ciemnieją).
Czas wykonania potrawy ok. 10 minut.


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress