Dział July, 2008

Łabędź z jabłka

Wednesday, July 23rd, 2008

Owocowa dekoracja

Kolejna odsłona dekoracji ze zwykłego jabłka. Najlepiej wybrać żółto - czerwone, wtedy łabędź będzie bardziej efektowny. Poza głową, którą wycinamy wedle własnego uznania, resztę robimy dokładnie tak jak w przepisie na “listki z jabłka” czy wycinanki z rzodkiewki. Najważniejszy jest ostry nożyk, którym musimy robić względnie równe nacięcia. Świetnie prezentuje się na każdym półmisku, warto ozdobić sałatą w kontrastowym kolorze.

Łódeczki z łososiem

Tuesday, July 15th, 2008

Przekąska na popołudnie

Łódeczki te można robić w różnych wariantach, z rożnym nadzieniem. Z pastą łososiową były zrobione eksperymentalnie - w każdym bądź razie smakowały rewelacyjnie. Należy pamiętać aby do gotowanych jajek dodać 2 łyżeczki soli - wtedy na pewno dadzą się lepiej obrać.
Łódeczki z ogórkiem robimy w ten sam sposób- pastę robimy z warzyw na żagiel zamiast łososia można nabić żółty ser lub wędlinę.

Róża z ogórka

Monday, July 14th, 2008

Dekoracja na mizerie

Oczywiście różyczką można dekorować wszystkie potrawy, półmiski, a nawet pojedyncze porcje. Najważniejsze, żeby ogórek był odpowiednio długi, nie zaszkodzi też kiedy jego skórka nie jest jednolitego koloru - ozdoby będą miały efekt “cieniowania”. Bardzo długo się trzyma, nie wymaga spryskiwania, a oryginalność i prostota wykonania z pewnością zaskoczą biesiadników.

Nadziewane pomidorki koktajlowe

Friday, July 4th, 2008

Dekoracyjna mini-przekąska

Pomidorki koktajlowe same w sobie są idealną dekoracją, a jako przekąska świetnie ozdabiają każdy imprezowy stół. Wykonanie tej przekąski nie jest trudne - do wyciągania miąższu polecam łyżeczkę do kulek lub zwykłą deserową.
Oczywiście można poeksperymentować z nadzieniem, wszystko zależy od upodobań zaproszonych gości.


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress