Dział April, 2008

Motylki

Saturday, April 26th, 2008


Dekoracja z białej rzodkwi.
Motylki robi się błyskawicznie - wystarczy foremka w kształcie motyla. Najważniejsze, czyli koloryzacja zależy jedynie od posiadanych barwników spożywczych. Na żółto barwi kurkuma, a idealny róż osiągniemy, pocierając wycięte skrzydła czerwonym burakiem. Nadaje się do dekoracji stołu, półmisków oraz porcji - należy po prostu wbić wykałaczkę w przygotowaną potrawę.

Białe kwiaty (na Komunię)

Friday, April 25th, 2008


Już niebawem ważna uroczystość w życiu naszych dzieci. Oczywiście przedstawione wcześniej przykłady idealnie nadają się do dekoracji komunijnych potraw i ozdoby całej uroczystości.
Okazuje się, że podczas komunii, a raczej przyjęcia po uroczystości większość z Państwa chce dekorować potrawy “na biało”. Oczywiście można położyć na sałatce kilka stokrotek. Ja polecam białą rzodkiew. Nie tylko jest bardzo tania ale też można z niej wykonać rewelacyjne białe kwiaty, które udekorują nasze potrawy.

Muchomorki z pomidora

Monday, April 21st, 2008

Grzybki - muchomorki z pomidora i jajka

Jedna z najstarszych i najbardziej sprawdzonych dekoracji imieninowego stołu. Bardzo łatwa do wykonania, a w czasach, gdy sklepy oferują pomidorki koktajlowe można zrobić: z czerwonych mini-muchomorki, a z żółtych np. podgrzybki.
Kropeczki można wykonać majonezem lub gęstą śmietaną.

Palma z marchewki i papryki

Thursday, April 17th, 2008


Dekoracja egzotyczna

Palma idealnie nadaje się do dekoracji każdej “majonezowej” sałatki - po wbiciu w “masę” palma będzie się stabilnie trzymać. Dekorację można również wykorzystać do ozdobienia półmisków i talerzy - należy jednak pamiętać o wybraniu “grubego” pnia, z którego będziemy wykonywać naszą palmę. Nacinanie marchewki uzależnione jest tylko od wolnego czasu i pomysłowości.


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress